• Sukker- trenger vi det?

  SukkerTrenger vi rent sukker (sukrose) i kostholdet vårt? Absolutt ikke, det er kun energi og tilfører ikke kroppen noen essensielle næringsstoffer i form av vitaminer og mineraler. Men sukker som del i noen matvarer blir noe annet.

  Karbohydrater omdannes til glukose i kroppen vår (1). Det er stor forskjell på effekten vanlig sukker og karbohydrater fra en skive grovt brød har i kroppen vår. Hvitt rørsukker består av fruktose og glukose og spaltes raskt i tarmen før det tas opp i blodbanen og gir en økning i blodsukkeret. Dette kan være veldig effektivt og nødvendig for en person som trenger rask energi, for eksempel en idrettsutøver  under en konkurranse eller en diabetiker med føling. Men for de fleste av oss er ikke denne raske økningen av blodsukkeret så gunstig. Det gir rask energi, men ikke varig energi. Et stadig svingene blodsukker kan også føre til en redusert insulin sensitivitet over tid, det vil si at kroppen ikke klarer å senke blodsukkeret like effektivt. Dette kan på sikt føre til diabetes type 2. Spiser man derimot sammensatte karbohydrater i form av grovt brød og grønnsaker vil opptaket i tarmen gå noe saktere og gi en mer gradvis stigning av blodsukkeret. Spiser du noe fett eller proteiner sammen med karbohydratene vil også dette bidra til at karbohydratene tas opp gradvis i tarmen.

  En annen ting som er viktig å merke seg er at komplekse karbohydrater også er en kilde til mineraler og vitaminer, i motsetning til sukker som kun gir energi (2). Glukose fra karbohydrater har viktige funksjoner i kroppen vår, blant annet som energi for de røde blodcellene og hjernen  vår. Vi kan likevel klare oss uten glukose, kroppen forbrenner da fett i stedet. Så derfor er ikke karbohydrater livsnødvendig, men de fleste vil nok føle seg mer vel og ha en opplevelse av mer energi med noe karbohydrater i kosten. Velg de grove variantene er midt råd, så slipper du et svingende blodsukker og humør. Eksempler her er havregryn, helkorn, grønnsaker, bønner og linser.

  1. NHI.no- Norsk Helseinformatikk- for helsepersonell
  2. Jan I Pedersen, Anette Hjartåker, Sigmund A Andersen. Grunnleggende ernæringslære. Gyldendal Norsk forlag AS. 1 utgave, andre opplag 2010.

   

   

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: