• Hypotyreose

  trøtt_featureHypotyreose er et emne jeg har skrevet om før, men denne gangen har jeg  intervjuet 2 dyktige fagpersoner,  klinisk ernæringsfysiolog ved 4M Klinikken/ Balderklinikken, Inge Lindseth og ernæringsterapeut og foreleser ved Tunsberg Medisinske skole, Jens Veiersted.

  Hypotyreose er en tilstand med nedsatt stoffskifte som følge av nedsatt produksjon av stoffskiftehormonene fra skjoldbruskkjertelen. Hormonet tyroksin virker på alle celler i hele kroppen, og mangel kan gi mangeartede symptomer som trøtthet, vektøkning, hovne fingre og ben, tørr hud og depresjon.  Det er også endel personer som sliter med et truende lavt stoffskifte, kalt subklinisk hypotyreose. Et truende lavt stoffskifte kan etter hvert også bli nødvendig å behandle med medisiner. Hvor stor betydning har egentlig livsstil og spesielt kostholdet for de som har lavt stoffskifte? Er det noe man selv kan gjøre for å forebygge denne sykdommen?

  Kostholdet er viktig

  I følge Lindseth er kostholdet ekstra viktig ved stoffskiftesykdom. Siden stoffskiftepasienter ofte har lite nok å gå på fra før når det gjelder overskudd og energi til daglige gjøremål er kostholdet ekstra viktig, sier han. Et dårlig kosthold vil bare bety en ekstra belastning på en kropp som allerede sliter. Mange av mine pasienter opplever at kostholds endringer utgjør en klar forskjell, sier Lindseth.

  Veiersted mener at blodsukkeret kan påvirke stoffskiftet. Ustabilt blodsukker med forhøyet insulin, og stress kan føre til lavt stoffskifte. Når det rettes opp vil stoffskiftet bedres for mange. Jeg har opplevd at personer som spiser mye soya, har fått lavt stoffskifte av det, men har kunnet kutte ned på medisiner når soya kuttes ut av kostholdet, sier han. Han påpeker at dette ikke gjelder fermenterte soyaprodukter.

  Selen og jod

  Både selen og jod er sporstoffer som bør finnes i tilstrekkelig mengde hos personer med lavt stoffskifte. Lave nivåer av jod kan påvirke skjoldbruskkjertelens funksjon og forverre en allerede eksisterende hypotyreose eller øke risikoen for at sykdommen utvikles. Jeg lurer på om det er tilstrekkelig å ha et kosthold med fokus på disse matvarene, eller er det nødvendig med tilskudd?

  Veiersted mener at for de som har mangler, er tilskudd nødvendig. Det er få kilder til jod og selen, så mangler er antagelig ganske vanlig, sier han. Tilskudd av jod er noe kontroversielt og enkelte hevder at ved Hashimoto (en autoimmun variant av lavt stoffskifte) så bør jod unngås, sier han. Unntaket er ved påvist jod-mangel, da anbefales det tilskudd. Selen er viktig for konvertering av T4 til T3 (hormonene som produseres av skjoldbruskkjertelen). Målinger kan gi indikasjon på behovet for tilskudd. Det har også i noen studier vist å være gunstig ved Hashimoto forklarer han.

  Jod-mangel er i følge Lindseth et stort problem i visse deler av verden der jordsmonnet er fattig på jod og det importeres lite matvarer som er jod rike. I Norge har både fôr til dyr (i form av tare) og bordsalt vært tilsatt jod, slik at jod-mangel har vært så godt som ikke-eksisterende forklarer han. Imidlertid har senere tids endringer i norsk landbruk ført til at jod-mangel igjen er et aktuelt tema. Sjømat og melkeprodukter er de viktigste kildene til jod i Norge. Inntar du svært lite sjømat og melkeprodukter kan tilskudd av jod anses som helt nødvendig. Personer med lavt stoffskifte trenger ikke mer jod enn andre, sier Lindseth.

  Lindseth mener også at selen er et mineral som kan ha betydning ved stoffskiftesykdommer. Lindseth forklarer at selen inngår i flere enzymer som er viktige for dannelsen av stoffskiftehormoner. Inntar man lite sjømat kan det være nødvendig med tilskudd. Eventuelt kan du sørge for å få i deg paranøtter eller hvit fisk, som begge er en svært god kilde til selen, sier han.

  Goitrogene matvarer

  Goitrogene matvarer kan muligens trigge en allerede eksisterende sykdom ved å undertrykke skjoldbruskkjertelens funksjon. Dette skjer ved at såkalt goitrogene matvarer hemmer jod opptaket i kjertelen. Goitrogene matvarer inkluderer; hodekål, soya, pinjekjerner, peanøtter, jordbær, pærer osv. Er dette klinisk relevant?

  Lindseth mener at det ikke å finnes holdepunkter for at et høyt inntak av goitrogener hos friske fører til sykdom. Lindseth mener at dette også gjelder for dem som har lavt stoffskifte. Det som imidlertid synes klart er at når det allerede eksisterer en redusert skjoldbruskkjertelfunksjon, så vil et høyt inntak av goitrogener kunne redusere stoffskiftehormonproduksjonen noen hakk. Behovet for medisiner vil dermed være økt i forhold til hva behovet ville vært med et lavere inntak av goitrogener, men dette har sannsynligvis lite med den underliggende sykdomsprosessen å gjøre sier Lindseth. I teorien kan det være slik at periodevise store inntak hva gjelder mengden goitrogener kan gi ustabilitet og dermed økte symptomer. Siden påvirkningen fra goitrogener fra mat uansett er såpass lav, og at effekten av endrede nivåer at stoffskiftehormoner tar flere dager før den viser seg, er det lite sannsynlig at for eksempel ett eller to måltider med relativt store mengder goitrogen mat vil ha noe å si, sier han.

  Veiersted mener at goitrogene matvarer kan være problematisk for noen, men hvis de goitrogene matvarene kokes skal det ikke være noe problem.

  Unngå stress

  Veiersted mener at stress også kan påvirke sykdommen negativt. Han forklarer at både høyt og lavt kortisol hemmer aktivering av stoffskiftehormonene. Det finnes også en mulighet for tyroksinresistens, det vil si at målingene er normale men symptomene på lavt stoffskifte er der. Veiersted påpeker at det er noe annerledes for dem som lider av den autoimmune varianten av lavt stoffskifte/ Hashimoto. Han forklarer at ved Hashimoto skal man ikke behandle stoffskiftet. Hashimoto er en autoimmun tilstand og må behandles som det .  Veiersted mener også at personer som lider av Hashimoto kan ha nytte av å kutte ut korn og melkeprodukter fra kostholdet. Det er stadig mer forskning som kobler gluten og autoimmun sykdom avslutter han.

  Til slutt vil jeg  minne om at dersom du lider av et lavt stoffskifte, så anbefales det å konferere med lege før du starter med nye kosttilskudd eller kutter ut matvarer fra kostholdet ditt. Dette er viktig for å unngå overdosering eller mangel på viktige næringsstoffer.

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: