• Metabolsk syndrom

  Har du hørt om metabolsk syndrom? Det er en tilstand som mange overvektige befinner seg i, spesielt de med bukfedme. Under følger litt info om metabolsk syndrom:

  Metabolsk syndrom er en tilstand hvor flere risikofaktorer som predisponerer for hjerte- og karsykdommer er til stede (1). Insulinresistens, nedsatt glukosetoleranse eller type 2 diabetes er en del av tilstanden, pluss minst 2 av følgende:

  • Blodtrykk over 140/ 90
  • Triglyserider over 1,7 nmol/l, eller HDL kolesterol over 0,9 hos menn og under 1,0 hos kvinner
  • BMI over 30, eller betydelig bukfedme

  Først og fremst er det fysisk aktivitet som kan forebygge denne tilstanden (2). Fysisk aktivitet er gunstig for blodtrykk, blodsukker og vekt. Det å være fysisk aktiv øker faktisk kroppens evne til å ta opp glukose fra blodet, og gir på den måten en bedre blodsukkerregulering. Men kosten er også av stor betydning her. Et høyt inntak av frukt og grønt kan hjelpe ved at de er veldig næringsrike, men gir lite energi og på den måten kan de forebygge overvekt. Frukt og grønnsaker er også rike på antioksidanter som kan redusere utviklingen av aterosklerose, som vil føre til økt blodtrykk. Omega 6 er gunstig for å senke total kolesterol og omega 3 virker antitrombotisk og senker triglyseridene. Det kan være lurt å reduser bruken av mettet fett og øke inntaket av enumettet og flerumettet fett fra fisk, nøtter og planteoljer, som for eksempel raps- og olivenolje.

  Dette er noen små faktorer som kan ha stor betydning for din helse.

  1. Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Helsedirektoratet 2011.
  2. Jan I Pedersen, Anette Hjartåker, Sigmund A Andersen. Grunnleggende ernæringslære. Gyldendal Norsk forlag AS. 1 utgave, andre opplag 2010.

   

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: