• Foredrag for Stoffskifteforbundet i Oslo

    stoffskifteforbundetTirsdag 24 mai 2016 ble det holdt en markering av den internasjonale thyroideadagen  på Håndverkeren kurs- og konferansesenter  i Oslo. Dette var en samling for medlemmer av stoffskifteforeningen i Oslo og Follo. Jeg ble spurt om å holde et innlegg denne dagen om temaet kosthold og stoffskifte. Dette er et spennende tema som det forskes mye på, men det er vanskelig å trekke klare konklusjoner i forhold til hva som fungerer for den enkelte stoffskiftepasient.

    Jeg valgte å snakke litt generelt om viktigheten av et variert og næringsrikt kosthold som gir kroppen de vitaminene og mineralene den trenger. Symptomene på lavt stoffskifte er ofte trøtthet, konsentrasjonsvansker ogt økt søvnbehov, mangel på viktige vitaminer og mineraler vil kunne forsterke disse symptomene og bør derfor unngås. Mange med hypothyreose sliter med uønsket vektoppgang på grunn av et laverte energibehov, jeg mener det er ekstra viktig for denne gruppen med et godt sammensatt kosthold for å kunne dekke kroppens behov for mikronæringsstoffer. Vektreduksjon er et emne jeg valgte å droppe i denne sammenheng, fordi det er vanskelig å treffe med kostråd når vi vet hvor ulike vi alle er. Vi har ulikt energibehov, grad av fysisk aktivitet, vi liker ulik mat og har ulik livssituasjon. Derfor anbefaler jeg deg som ønsker vektnedgang og oppsøke en ernæringsrådgiver (bachelor eller master i ernæring eller klinisk ernæringsfysiolog), som kan tilpasse rådene til ditt individuelle behov.

    Levotyroxin, t4, er standardbehandling ved hypotyreose. Det er mange faktorer som kan påvirke opptaket av denne medisinen, blant annet medisiner og kosttilskudd med kalsium og jern. For et opptimalt opptak  bør du ta tabletten på fastende mage minst en halv time før frokost og vent minst 2 timer før du tar kosttilskudd og andre medisiner. En annen faktor som kan påvirke opptaket er sykdom i gastrointestinaltraktus (GI). Eksempler er magesår, cøliaki og laktoseintoleranse. Her er det viktig å behandle denne sykdommen/ tilstanden for å sikre godt opptak av medisinen. Hvis behovet for t4 preparatet er mer enn 2 mikrogram per kg bør man tenke at det kan være en underliggende tilstand som påvirker opptaket, behandling av denne tilstanden vil da kunne føre til et en bedre behandling av hypotyrosen.

    Jod, jern og selen er sporstoffer med betydning for stoffskiftet. Vi trenger jod for å lage hormonene thyroxin (t4) og trijodtyronin (t3), og vi trenger jern for at enzymet som står for denne prosessen skal fungere. Selen har betydning i skjoldkjertelen som en del av vårt endogene/ indre antioksidantforsvar. Enzymet som er avhengig av selen sørger for å nøytralisere frie radikaler som dannes når skjoldkjertelen lager hormoner. Selen har også betydning for et annet enzym som i lever og nyrer omdanner t4 til det aktive hormoner t3.

    Cøliaki og andre sykdommer i GI kan som sagt påvirke opptaket av t4 preparater, men det er også en økt forekomst av den autoimmune sykdommen cøliaki blant personer med autoimmun tyreoiditt. Foreløpig er det usikkert hvorfor det er slik, men svaret ser ut til å ligge i genene.

    Goitrogene matvarer er matvarer som kan hemme opptaket av jod i skjoldkjertelen og på den måten virke hemmende på produksjonen av t4 og t3. Det er spesielt grønnsaker i kål familien som har denne effekten, men også soya, peanøtter, pinjekjerner, neper, cassavaa og søtpoteter. Dette forskes det mye på og det ser ut til at goitrogene matvarer for de fleste ikke utgjør en trussel. DEt bør foreligge lav jodstatus for at disse matvarene skal kunne hemme opptak av jod, ved adekvat jodstatus skal det ikke være et problem. Det er også et poeng at koking eller damping av grønnsaken hemmer mesteparten, muligens fjerner helt den goitrogene effekten. Noen grønnsaker utmerker seg som meget goitrogene, deriblant rosenkål og russisk kål, men dette er matvarer vi vanligvis koker, dermed er det ikke problematisk.

    Dette er en kort oppsummering av det jeg fokuserte på under foredraget. Ved spørsmål send meg gjerne en e-post; kost@susannechristensen.no !

    Til sist vil jeg minne om at oppstart av nye kostholds rutiner eller tilskudd alltid bør skje i samråd med lege når det er snakk om behandling av sykdom.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: