• Stoffskifte og kosthold

  torskHypothyreose er en sykdom i skjoldbruskjertelen som fører til redusert produksjon av hormoner som er viktig for et velfungerende stoffskifte. I Norge anslås det at 1% av befolkningen lider av hypothyreose, kalt lavt stoffskifte,  men det er også endel som lider av det man kaller et truende lavt stoffskifte (1). Her er ikke sykdommen slått helt ut, men personen kan likevel ha symptomer som ses ved hypothyreose.

  Hypothyreose kan gi symptomer som tørr og kjølig hud, tørt og flisete hår (ytre deler av øyebrynene forsvinner), sprø og tynne negler, hevelser rundt øynene, sakte hjerterytme, langsomme reflekser, tregt bevegelsesmønster, struma i 50% av tilfellene (1). Struma er en forstørrelse av skjoldkjertelen som man kan se eller kjenne utenpå halsen. I tidlige stadier er funnene varierende og usikre. Det finnes også en variant hvor kroppen produserer antistoffer mot sitt eget vev, en autoimmunsykdom som kalles Hashimoto.

  Ved alle disse variantene av lavt stoffskifte  vil Levaxin være et aktuelt medikament, men også kostholdet vil kunne spille en rolle. Levaxin vil bidra til å normalisere skjoldbruskkjertelens hormoner, men kan ikke regulere nivået av antistoffer ved Hashimoto.

  Både selen og jod er sporstoffer som bør finnes i tilstrekkelig mengde hos personer med lavt stoffskifte(2). Lave nivåer av jod kan påvirke skjoldbruskkjertelens funksjon og forverre en allerede eksisterende hypothyreose eller øke risikoen for at sykdommen utvikles.

  Selen kan redusere nivåene av antistoffer hos personer med Hashimoto, dette er gode nyheter og verdt et forsøk da det i dag ikke finnes noe medikament som kan påvirke nivået av antistoffer (2).

  God kilder til selen i det norske kostholdet er paranøtter som en god nummer 1, men også kornprodukter, fisk og kjøtt er gode kilder (3). Paranøtter inneholder 2,5 µg per gram. Torsk inneholder 0,38 µg per gram, men dette spiser man jo en større mengde av. Menn anbefales 50 µg per dag og kvinner anbefales 40 µg. Det vil si at stykke torsk på litt over 100 gram er tilstrekkelig, mens man må spise ca 20 gram paranøtter (10 stk). Gode kilder til jod er fisk, skalldyr, melk og jodberiket bordsalt (3). Vi anbefales et daglig inntak på 150 µg. Mager fisk inneholder mer jod enn fet fisk (4). Hvis man spiser melkeprodukter daglig og fisk 2-3 ganger i uken antas det at dette skal være tilstrekkelig. Personer som følger en vegetarisk diett eller unngår melk og fisk på grunn av allergi eller andre grunner kan ha behov for tilskudd. Det anbefales ikke å ta tilskudd uten å først ha fått konstatert lave verdier av jod, fordi for mye jod kan også påvirke skjoldbruskkjertelen negativt, spesielt med tanke på Hashimoto.

  Det finnes også stoffer i noen matvarer som kalles goitrogener. De kan muligens reduserer skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon. Antakelig er hemming av bruken av mineralet jod, som er en bestanddel i skjoldbruskkjertel hormonene, den viktigste måten goitrogener reduserer produksjonen av hormonene. Det finnes foreløpig ikke god dokumentasjon på at disse matvarene bør unngås, men forskning pågår på feltet.Kål og soya er eksempler på goitrogene matvarer.

  Det er viktig å spise variert og tilskudd bør ikke tas uten først å ha fått påvist et behov. Mangel på mikro næringsstoffer kan komme av et ubalansert kosthold, men det kan også skyldes dårlig opptak i tarmen. Spiser du fisk regelmessig, bruker noe meieriprodukter og velger grove kornprodukter er sjansen stor for at du får dekket ditt behov.

   

  1.) NHI, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, lest den 03.08.2013

  2.) Drutel A, Archambeaud F, Caron P. Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. 2013 Feb;78(2):155-64.

  3.) Matvaretabellen.no, lest den 03.08.2013

  4.) Apotek 1, lest den 03.08.2013

   

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: