• Irritabel tarm syndrom

  Mange plages med magesmerter og fordøyelsesplager uten at de vet helt hva det skyldes. Jeg skal her gi en liten innføring i lidelsen irritabel tarm, som er en funksjonell lidelse som rammer mange mennesker.

  Det anslås at ca 10 % av befolkningen i den vestlige verden lider av irritabel tarm, og det er flest kvinner som rammes . Plagene kan være smerter, oppblåsthet, diaré, forstoppelse og en følelse av at tarmen ikke er helt tømt. Tilstanden preges av gode og dårlige perioder. Det er viktig å utelukke annen sykdom før man gir diagnosen irritabel tarm syndrom (IBS). Både Cøliaki, laktoseintoleranse, ulike matintoleranser, kolorektal kreft og inflammatoriske tarm-sykdommer som crohns og ulcerøs kolitt kan ha et lignende symptombilde.

  Diagnosen stilles å ved bruk av ROMA kriteriene. Det skal ha vært magesmerter eller ubehag i 3 dager pr mnd i løpet av de siste 3 mnd. I tillegg:

  • Opplevelse av lettelse ved avføring
  • Plagene forverres ved endring av frekvens på avføringen
  • Plagene forverres ved endring i formen på avføringen
  For de fleste med IBS vil kosten ha endel å si for symptombildet. Stress, ustabilt måltidsmønster, overdreven bruk av avføringsmidler, antibiotika, mye koffein, lite søvn og lavt væskeinntak er faktorer som kan forverre plagene. Mange reagerer også på enkelte matvaner. Et tips kan være å føre en matdagbok en periode hvor man noterer matinntak og symptomer, kanskje vil man da oppdage et mønster i hvilke matvarer som fremkaller symptomer.
  Tips til deg med IBS:
  • Unngå store måltider
  • Før symptomdagbok
  • Reduser på melkesukkeret laktose en periode og se om det hjelper
  • Reduser på gassdannende matvarer som kål, løk erter og bønner
  • Spis regelmessige måltider
  • Reduser inntaket av sukkeralkoholer som sorbitol, malitol og xylitol
  • Noen reagarer på matvarer som epler, pærer, kirsebær, asparges, brokkoli, rug hvete og honning
  Det kan være vanskelig å gjennomføre disse endringene og da kan en ernæringsfysiolog være til god hjelp, men husk å ta aktuelle prøver hos legen først for å utelukke andre sykdommer. Spesielt om du er over 50 år og pluteselig merker endringer i avførings-mønsteret, da er kolorektal kreft alltid en risiko.

   

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: