• Ernæring til gravide og ammende

  Eksamen nærmer seg med stormskritt, og jeg har mange emner jeg skal gjennom før 6 desember. Har i noen dager nå fokusert på emnet «ernæring til gravide og ammende», og jeg blir aldri ferdig! Hvis jeg skal oppsummerer det viktigste her må det bli:gravid mage-460

  • Et svangerskap krever et noe høyere energiinntak, men det er ikke mye som skal til. 1 trimester øker energibehovet med ca 150 kcal per dag, 2+ 3 trimester er det økte behovet på ca 350 kcal per dag. Dette regulerer seg ofte litt selv ved at den gravide har økt appetitt og bedre absorpsjonsevne fra tarmen.
  • Det anbefales ikke tilskudd av jern i svangerskapsperioden, man tenker at det økte behovet for jern kompenseres for ved det reduserte tapet som følge av fravær av menstruasjon. Men mange kvinner har et litt lavt jerninnhold i blodet og derfor bør dette sjekkes. Hvis den gravide har et jernlager på 500 mg i starten av svangerskapet (serum ferritin >60 μg) regner man med at det ikke er nødvendig med tilskudd over det anbefalte daglige inntaket på 15 mg.
  • Alle gravide bør ta folsyre tilskudd! Ved planlegging av graviditet bør man starte med folsyre tilskudd på 400 μg per dag, og ta tilskudd frem til uke 12 i svangerskapet. Folat er viktig for at nevralrøret skal lukke seg normalt på fosteret, dette skjer normalt 3-4 uker etter befruktning. Mange kvinner vet ikke selv at de da er gravide, derfor bør tilskuddet også tas ved planlegging av graviditet. Det anslås at man får litt over 200 μg folat fra kosten, derfor er tilskudd nødvendig. Folat som tilskudd heter folsyre, og er den syntetiske varianten som også tas bedre opp i tarmen og har en bedre biologisk aktivitet. Naturlige folat kilder er lever, spinat, dypgrønne bladgrønnsaker, poteter, sitrusfrukter og korn.
  • Gravide og ammende bør unngå noen matvarer som kan inneholde:

  Giftstoffer (PCB og dioksiner). Dette er matvarer som inneholder fiskelever( lofotpostei og svolværpostei), måsegg, store ferskvannsfisk og brunmat fra krabbe. Fet fisk kan spises 2 ganger i uken og blåskjell kan også spises, men husk å sjekke varselet. Tran kan med fordel inntas, fordi den er renset. Reker, krebs og hummer kan også spises.
  Kvikksølv. Eksponering for dette i fosterlivet kan gi nevrologiske skader. Unngå store ferkvannsfisk, eksotiske fiskeslag,hval, selkjøtt og tunfisk. Tunfisk på boks kan spises.
  Listeria (kalles også kjøleskapsbakterien) kan føre til spontanabort og intrauterin infeksjon. Unngå upasturisert ost og melk som camembert og brie, raket, gravet og røkt fisk og kjøtt som ikke er gjennomstekt.
  Toxoplasma gondii er en parasitt som finnes i tarmkanalen hos enkelte dyr og kan føre til abort eller missdannelser. Parasitten kan overføres til jord og det som kommer i kontakt med jord som feks grønnsaker. Husk derfor å vaske grønnsakene godt og gjennomstek alt kjøtt.

  Dette var noen viktige punkter i forhold til graviditet og amming, håper de kan være til nyttig informasjon.

   

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: