• Matvarer og kreft

  Matvarer som beskytter mot kreftNoen matvarer kan  ha en gunstig effekt på forebygging av kreft (1). Det anbefales at vi øker vårt inntak av frukt og grønt til ca 500gram om dagen, og jeg ønsker her å si litt om en av årsakene til at det kan være lurt.

  Kreft er en fryktet sykdom, og den sykdommen som tar flest liv i Norge, sammen med Hjerte- og karsykdommer. Jeg har her listet opp noen kreftformer og hvilke matvarer de er assosiert med. Inntak av grønnsaker rike på vitamin C er assosiert med en redusert risiko for utvikling av kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør og magesekk (1). Betakaroten og andre stoffer fra frukt og bær har i tillegg en effekt på lunger.

  Løk har en beskyttende effekt mot kreft i magesekk (1). Salt og saltkonserveret matvarer øker risikoen, det samme gjelder bakterien Helicobackter pylori. Denne bakterien er den vanligste årsaken til magesår og kan behandles med antibiotika.

  Hvitløk beskytter mot kreft i tykk- og endetarm (1). Det samme gjør også fiberrike matvarer som belgvekster, fullkornsproduketer, frukt, bær og grønnsaker.

  Prostatakreft er en av de vanligste kreftformene i Norge, og rammer flest menn over 65 år. Den direkte årsaken er uviss, men lykopen fra blant annet tomater har vist å redusere risiko. Matvarer med mye kalsium derimot kan se ut til å øke risikoen.

  Blåbær og bringebær inneholder noen kjemiske forbindelser som kalles polyfenoler, og de ser ut til å ha en beskyttende effekt mot kreft (1). Quercetin fra blåbær kan faktisk hemme blodforsyningen til kreftceller. I tillegg er bærene rike på antioxidanter som også er veldig gunstig.

  Dette er bare noen av de gunstige effektene disse matvarene kan ha, og i tillegg smaker de godt og er fine å se på. Håper du får lyst å inkludere dem i ditt kosthold.

  1. Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Helsedirekstoratet 2011.
  2. Drevon CA og Blomhoff R. Mat og medisin, 6 utgave. Cappelen Damn 2012.

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: