• Foredrag for Stoffskifteforbundet i Bodø

    Lørdag 26 november var jeg så heldig å få komme helt til Bodø for å holde et foredrag for Stoffskifteforbundet, Salten lokallag. Dette var min første gang nord for Trondheim så jeg var spent. Fra flyplassen tok jeg taxi til Nordland sykehus og mestrings- og læringssenteret der. Salten lokallag er en liten forening med rundt 100 medlemmer og en meget engasjert og kunnskapsrik leder. Temaet var også denne gangen ernæring og stoffskifte. Dette er et tema som blir etterspurt av medlemmene, noe jeg synes er veldig bra! Stoffskiftesykdom, høyt eller lavt, har i aller høyeste grad sammenheng med ernæring. Det er faktorer i kostholdet som både kan føre til sykdom og forverre eller forbedre eksisterende sykdom.

    Hypotyreose fører til at man føler seg sliten og mange går opp i vekt, ved hypertyreose kan man føle seg giret, men samtidig utkjørt og mange går ned i vekt. Jeg snakket om mye av det samme som da jeg holdt foredrag for Stoffskifteforeningens lokallag i Oslo og Follo den 24 mai 2016, men nytt denne gangen var informasjon om jodmangel i Norge. «Risiko for Jodmangel i Norge» er en rapport fra nasjonalt råd for ernæring som kom ut sommeren 2016. Rapporten ser på jod inntak ved hjelp av tidligere utførte studier, samt jodkonsentrasjon i urin fra mor og barn studien. Rapporten viser at jod mangel igjen er et problem hos enkelte grupper i befolkningen, fertile kvinner, gravide, ammende og spedbarn som ammes. Det er et akutt behov for tiltak! 

    Jod har betydning for en normalfungerende skjoldkjertel og mangel kan føre til struma og hypotyreose. Gode kilder er saltvannsfiks, melk, brunost, yoghurt og egg. Mange unge jenter og kvinner får ikke nok av disse matvarene og står derfor i fare for jodmangel. Dette kan også påvirke foster og spedbarn som ammes. Om du tror du har jodmangel vil jeg anbefale å oppsøke en med ernæringskompetanse (bachelor, master eller klinisk), slik at du får en god kartlegging av ditt kosthold før eventuelle tiltak. For mye jod er heller ikke ønskelig. 

    Send meg gjerne en mail om du har spørsmål om ernæring og stoffskifte.

Legg inn en kommentar

Translate »
%d bloggere liker dette: